Plzeň rozviazala zmluvu s Bystroňom, odvolal sa voči dĺžke trestu

14.02.2012 Celý región

Plzeň 1. februára (TASR) - Dopingový hriešnik David Bystroň už nie je hráčom futbalistov Viktorie Plzeň. Úradujúci český majster predčasne ukončil spoluprácu s 30-ročným obrancom, ktorý dostal od Európskej futbalovej únie (UEFA) dvojročný zákaz aktívnej činnosti za pozitívny dopingový nález po zápase skupinovej fázy Ligy majstrov 2011/2012.

Bystroň, ktorý mal podľa českých médií pozitívny test na stimulačnú drogu pervitín (metamfetamín) po stretnutí v Bielorusku s tímom BATE Borisov, je však pripravený odvolať sa voči dĺžke trestu. \"Urobím všetko preto, aby som sa k futbalu vrátil a znovu mohol hrať. Preto sa odvolávam voči dĺžke trestu a verím, že moje odvolanie bude vypočuté,\" cituje Bystroňa portál idnes.cz.

Podľa štandardných postupov je ale pravdepodobnosť, že disciplinárna komisia UEFA trest Bystroňovi skráti, len minimálna. Okrem toho Bystroň nemôže v priebehu trestu požiadať o odpustenie zvyšku. Aj preto sa Plzeň, ktorej tréner Pavel Vrba je kandidátom na post trénera slovenskej reprezentácie, dohodla s Bystroňom na rozviazaní kontraktu, ktorý na podobné situácie pamätá.

\"Na stretnutí sme s hráčom aj zastupujúcou agentúrou riešili všetky varianty, avšak pri dvojročnom treste a nemožnosti jeho skrátenia sme sa rozhodli ukončiť zmluvu,\" povedal generálny manažér plzenského klubu Adolf Šádek: \"V súvislosti s celým prípadom sa len ťažko dajú nájsť pozitíva, ale som veľmi rád, že stretnutie prebehlo v korektnom duchu a vo vzájomnej súčinnosti všetkých zúčastnených strán.\"

Po prvý raz od prevalenia dopingovej kauzy sa pre české médiá vyjadril aj samotný Bystroň, dnes už bývalý spoluhráč slovenských legionárov Mareka Bakoša, Mariána Čišovského a Michala Ďuriša. \"Veľmi ma mrzí, čo sa stalo a že som sa vôbec dostal do situácie, ktorou som ohrozil nielen svoju kariéru, ale aj klub a spoluhráčov. Ospravedlniť sa chcem aj fanúšikom, ktorí za mnou stáli a naďalej stoja,\" dodal stopér Bystroň.

Pervitín, ktorého častejší chemický názov je metamfetamín, je syntetická stimulačná droga. Prvýkrát ho syntetizovali v roku 1893 v Japonsku. Testovali ho na vojakoch, pričom počas II. svetovej vojny ho využívali vojaci wermachtu, luftwaffe, jednotiek SS, či japonskí \"kamikadze\". Neskôr sa rozšíril aj v bývalom Československu, kde dostal množstvo prezývok (pozn. piko, perník, pedro, péčko). Metamfetamín sa vyrába z efedrínu, pričom vyvoláva silnú eufóriu a psychickú závislosť.
 

Vyberte región